Vastaavanlaisia hallikauppoja on Tallinnan satama-alueella useita. Hiljanen on liikenteessä vaimonsa kanssa asuntoautolla. Vaimo on jäänyt autoon keittelemään kahvia kun Juhani on tullut myymälään tutkimaan tarjontaa. Ostokset tehdään kahvittelun ja yhteisen tuumaustauon jälkeen.

Ottaisimme myös kuivaa Fizz-siideriä, sillä vaimoni tykkää siitä, mutta sitä ei näytä olevan täällä, Hiljanen katselee ympärilleen. Hiljanen kertoo käyneensä Valkassa alkoholiostoksilla viimeksi kesällä, kun hän oli autoilemassa täälläpäin.

Tällä kertaa hän suuntaa asuntoauton yöksi Pärnuun. Emme tule Viroon viinan takia, mutta ostamme sitä usein mukaamme. Ostamme mielellämme täältä Latvian puolelta, sillä Virossa alkoholin hinta on noussut huomattavasti viime vuosina, Hiljanen sanoo.

Hiljasen mukaan kesällä Alko oli aina täynnä suomalaisia, mutta nyt syksyn tullen heitä on selvästi vähemmän. Samoilla virolaisilla omistajilla on Alkomyymälä myös toisessa kohtaa Viron ja Latvian rajaa, Iklassa. Iklasta on Pärnuun vain puolen tunnin ajomatka, joten Hiljasen mukaan siellä on suomalaisia vieläkin enemmän kuin Valkassa. Viinaralli siirtyy Latviaan - Espoolainen Ari: Suomalainen viinaralli suuntautuu nyt Viron ja Latvian rajalle Valkaan, josta pullon voi saada melkein puolet halvemmalla kuin Tallinnasta.

Arviolta jo noin viidennes Virossa juodusta viinasta on ostettu Latviasta. Latvialaisen alkoholiliikkeen myymäläpäällikön mukaan kesällä liikkeen asiakkaista jopa noin 60 prosenttia oli Suomesta.

Myymäläpäällikkö Meelis Reiljanin mukaan suomalaisia riittää Valkassa. Se kuuluu suomalaiseen Olvi-konserniin. Le Coq Premium Export -olutta saa Valkasta yhdeksällä eurolla.

Tallinnassa saman salkun saa esimerkiksi Selver-ruokamarketeista hintaan 15,70 euroa. Le Coq -salkulle on pre order -ennakkotilausjärjestelmässä 11,90 euroa. Tallink saa myydä olutta ilman täyttä panttimaksua. Alkomyymälän johtaja Meelis Reiljan kertoo, että on luontevaa myydä Valkassa suomalaisia tuotteita, sillä suomalaisasiakkaiden osuus on suuri, ja näin kesäaikaan se on kasvussa. On täysin perusteltua puhua suomalaisesta alkoholirallista Latviaan, Reiljan hykertelee.

Suomalaiset ovat ottaneet elleivät peräti vallanneet myymälän itselleen. Valkan puodin pihaan parkkeeratuista autoista voi päätellä, ettei Reiljan puhu pehmeitä.

Autoista noin kolmannes tai neljännes näyttää olevan Suomen rekisterissä. Valkan myymälöissä on näkyvästi esillä myös paikallinen Cesu-olut. Cesua valmistaa samanniminen panimo. Se on Latvian suurimpia oluentuottajia. Vuodesta lähtien Cesu-panimo on kuulunut suomalaiselle Olville.

Alkomyymälän kaikkein halvin puolen litran oluttölkki on nimenomaan Cesua. Puolen litran törpön 4,2-prosenttista Cesu Lightia saa 50 sentillä. Halvalla raja-alueen kaupoissa myydään myös Saku-olutta. Sitä valmistaa suomalaisen Sinebrychoffin virolainen sisarpanimo Saku. Molemmat panimot kuuluvat tanskalaiseen Carlsberg-konserniin. Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho ennustaa, että alkoholia ostetaan entistä enemmän Latviasta, jos Viro todella toteuttaa 70 prosentin veronkorotuksen heinäkuussa.

Niin ollen Olvin on luontevaa olla tuotteineen siellä, minne asiakkaatkin siirtyvät. Ratkaisevaa muutoksessa on se, milloin kuluttajahinnat nousevat Tallinnan satamakaupoissa.

Aika näyttää, miten eri yritykset päättävät tuotteensa hinnoitella, Aho jatkaa. Tallinnan satama-alueella ja muualla Virossa useita myymälöitä omistava SuperAlko on jo ilmoittanut, ettei se aio nostaa hintojaan heinäkuussa, vaikka vero nouseekin. Hinnat nousevat vasta seuraavan kalenterivuoden aikana.

Väkevissä viinoissa suomalainen Altia on mahtitekijä Latviassa.

Tallinnassa saman salkun saa esimerkiksi Selver-ruokamarketeista hintaan 15,70 euroa. Le Coq -salkulle on pre order -ennakkotilausjärjestelmässä 11,90 euroa. Tallink saa myydä olutta ilman täyttä panttimaksua. Alkomyymälän johtaja Meelis Reiljan kertoo, että on luontevaa myydä Valkassa suomalaisia tuotteita, sillä suomalaisasiakkaiden osuus on suuri, ja näin kesäaikaan se on kasvussa.

On täysin perusteltua puhua suomalaisesta alkoholirallista Latviaan, Reiljan hykertelee. Suomalaiset ovat ottaneet elleivät peräti vallanneet myymälän itselleen. Valkan puodin pihaan parkkeeratuista autoista voi päätellä, ettei Reiljan puhu pehmeitä. Autoista noin kolmannes tai neljännes näyttää olevan Suomen rekisterissä. Valkan myymälöissä on näkyvästi esillä myös paikallinen Cesu-olut. Cesua valmistaa samanniminen panimo. Se on Latvian suurimpia oluentuottajia.

Vuodesta lähtien Cesu-panimo on kuulunut suomalaiselle Olville. Alkomyymälän kaikkein halvin puolen litran oluttölkki on nimenomaan Cesua. Puolen litran törpön 4,2-prosenttista Cesu Lightia saa 50 sentillä.

Halvalla raja-alueen kaupoissa myydään myös Saku-olutta. Sitä valmistaa suomalaisen Sinebrychoffin virolainen sisarpanimo Saku. Molemmat panimot kuuluvat tanskalaiseen Carlsberg-konserniin. Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho ennustaa, että alkoholia ostetaan entistä enemmän Latviasta, jos Viro todella toteuttaa 70 prosentin veronkorotuksen heinäkuussa. Niin ollen Olvin on luontevaa olla tuotteineen siellä, minne asiakkaatkin siirtyvät.

Ratkaisevaa muutoksessa on se, milloin kuluttajahinnat nousevat Tallinnan satamakaupoissa. Aika näyttää, miten eri yritykset päättävät tuotteensa hinnoitella, Aho jatkaa. Tallinnan satama-alueella ja muualla Virossa useita myymälöitä omistava SuperAlko on jo ilmoittanut, ettei se aio nostaa hintojaan heinäkuussa, vaikka vero nouseekin.

Hinnat nousevat vasta seuraavan kalenterivuoden aikana. Väkevissä viinoissa suomalainen Altia on mahtitekijä Latviassa. Altialla on Latviassa myyntiä ja markkinointia hoitava tytäryhtiö, ja Altian Koskenkorva-vodka onkin näkyvästi esillä Valkan halpakaupoissa. Näkyvästi ovat Valkassa esillä myös virolaiset Saaremaa- ja Eesti Standard -vodkat. IS vertaili kahdenkymmenen alkoholijuoman hintoja Suomessa, Virossa ja Latviassa.

Yksi viidestä liikkeestä erottui joukosta halvoilla hinnoillaan. Ylioppilasjuhlat, valmistujaiset, häät ja muut kesäjuhlat lähestyvät ja viinaralli etelään kiihtyy. Hintatietoiset juhlanjärjestäjät suuntaavat autojensa keulat yhä useammin Tallinnasta eteenpäin kohti Latvian rajaa. Katso vertailutaulukko eri juomien hinnoista Viron, Latvian ja Suomen välillä jutun lopusta. Jutun pääkuvana olevalla videolla vieraillaan Latvian Valgassa. Vuoden lopulla ja alussa virolaisyritys Alko perusti kaksi alkoholiliikettä Latviaan hylätyille raja-asemille.

Toinen sijaitsee Valkassa näköetäisyyden päässä virolaiskaupunki Valgasta ja toinen Ainazissa Iklan rajanyrityspaikalla Via Baltica -maantien varrella. Siitä lähtien yhä useampi suomalainen on löytänyt tiensä alkoholiostoksille Latvian puolelle. Suomen Tulli ei osaa tarkalleen arvioida ilmiön laajuutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tekee kyselytutkimukseen perustuvaa matkustajatuonnin tilastointia.

Suuntaa antavan raportin mukaan viime vuonna matkustajat toivat ulkomailta 81,5 miljoonaa litraa alkoholia, joista 75 prosenttia Virosta. Tallinnasta ajaa Latvian Valkaan kolmisen tuntia.

Valkan myymälöissä on näkyvästi esillä myös paikallinen Cesu-olut. Autoista noin kolmannes tai neljännes näyttää olevan Suomen rekisterissä. Mainos Teksti jatkuu alla. Hänen mukaansa suomalaiset hamstraavat Valkasta pääasiassa tuttuja ja turvallisia juomia kuten A. Email Twitter Facebook Whatsapp. Alko perustettiin hylätylle raja-asemalle Viron ja Latvian väliin. Halvalla raja-alueen kaupoissa myydään myös Saku-olutta.


Warning: printf() [function.printf]: Too few arguments in C:\PB\Plugins\TemplateConvertorHost\htdocs\wordpress\wp-content\themes\creativ-business\comments.php on line 46

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *